top of page

KLOTTERSAMVERKAN

Skadegörelse och klotter är ett stort problem i vår kommun just nu. För att skapa ett samhälle som man vill bo, besöka och etablera sig i så är attraktivitet viktigt enligt många undersökningar. Om ett samhälle visar upp klottrade fasader, krossade rutor och allmän skadegörelse i övrigt så blir det inte lika attraktivt att faktiskt bo eller besöka platsen.

 

Kompetensförsörjningen är ett stort problem i vårt område och våra större företag skriker efter arbetskraft som idag inte finns på orten. Vi måste därför jobba hårt för att skapa förutsättningar för ett samhälle dit de med rätt kompetens vill flytta. Vi skall självklart också göra detta för de invånare vi har idag. 

Därför har Företagare i Tierps kommun-FTK tagit initiativet att driva klottersamverkan. Tillsammans med kommunen, kultur & fritid, polisen och andra aktörer jobbar vi med det här. Många små pusselbitar kan skapa den gemensamma kraft vi behöver för att stävja detta problem.

Patric Falk, brottsförebyggare på Tierps kommun har sagt några kloka ord under vår arbetsprocess. Han pratar om "broken window" teorin; 
-Broken window är en kriminologisk teori där grundtanken är att elände föder mer och värre elände. Oordning trappas upp så det är därför viktigt att förebygga upptrappningen genom ordning och reda.

 

Klottersamverkan innebär att fastighetsägare betalar en summa på
1 500 kr per år. Första året får du en skylt att sätta på din fasad där det framgår att du är en del av nätverket och att du bidrar till att våra ungdomar får en bättre fritid än att klottra och utöva skadegörelse.

De pengar vi samlar in på projektet kommer sedan oavkortat att gå till våra ungdomar
OM DE INTE KLOTTRAR (då spar vi pengarna och låter potten bli ännu större)
Genom de skyltar som sitter på fasaderna där vi uppmanar att anmäla skadegörelsen så
kommer vi att ha uppföljning med polis och andra berörda varje år. 

När vi samlat in en summa pengar kommer ungdomarna själva att få ge
förslag på vad pengarna skall gå till.

Den bärande tanken är att vi på detta vis kan få några av de som idag är ute på kvällar och förstör byggnader och annat skall få en anledning att faktiskt låta bli. Vi måste leva på hoppet!  
 

Är du fastighetsägare eller husägare som vill bidra så fyll i dina uppgifter nedan och betala in de
1 500 kr direkt här. Sedan kan du hämta ut din skylt hos Dahlbergs glas.
All info kommer på mail efter att du anmält och betalt.

Alla som deltar i klottersamverkan kommer att listas nedan vartefter.

Delta i klottersamverkan

Välj din produkt:

Klottersamverkan skylt.jpg

Tack för att du bidrar till en finare kommun!

iStock-91806700.jpg
bottom of page